Zasady racjonalnego żywienia – podstawy

Odżywianie ma znaczący wpływ na nasze życie, siły witalne, samopoczucie. Już wprowadzenie kilku podstawowych zasad racjonalnego żywienia może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jakich zasad należy przestrzegać by postawić pierwszy krok w stronę zdrowego stylu życia?

  1. Przede wszystkim dbaj o urozmaicanie spożywanych posiłków. Przygotowując posiłki wykorzystuj produkty z różnych grup. Korzystaj z warzyw, owoców, produktów zbożowych, białkowych, mlecznych, warzyw strączkowych a także zdrowych tłuszczy. Wprowadź do codziennej diety błonnik pochodzący z ciemnego pieczywa, gruboziarnistych kasz czy makaronów, który usprawni pracę jelit.
  2. Urozmaicając swoje posiłki pamiętaj by wybierać produkty wysokiej jakości, jak najmniej przetworzone, o niskiej zawartości konserwantów. Unikaj produktów zawierających duże ilości tłuszczu (zarówno tego widocznego np. tłuste mięsa, boczek, słonina, jak i niewidocznego np. ciastka, batony, chipsy), cukru prostego, soli, konserwantów.
  3. Zadbaj o stałe odstępy czasowe pomiędzy kolejnymi posiłkami. Dostosuj godziny spożywanych posiłków do swojego trybu życia. Jedz co 3-4 godziny, rozpoczynając od śniadania zjadanego do 1h od obudzenia się, kończąc kolacją zjadaną na ok. 3h przed snem.
  4. Zjadaj 4-5 posiłków dziennie- trzy posiłki główne (śniadanie, obiad, kolacja) oraz dwie mniejsze przekąski.
  5. Nie przejadaj się, wstawaj od stołu z lekkim uczuciem niedosytu.
  6. Nie podjadaj pomiędzy posiłkami. Pamiętaj że nawet szklanka soku, kilka orzeszków, małe jabłko stanowią energię dla naszego organizmu a tym samym są przekąską.
  7. Wprowadź do swojego stylu życia aktywność fizyczną, pozwala ona utrzymać właściwą masę ciała, podkręca metabolizm, a także dostarcza mnóstwo radości.
  8. Wybieraj zdrowsze techniki kulinarne podczas przygotowywania posiłków. Gotuj na parze, piecz w piekarniku, w foli aluminiowej, w rękawie do pieczenia, grilluj. Zrezygnuj ze smażenia na tłuszczu, obsmażania, długiego gotowania, duszenia w tłustych sosach.
  9. Pij ok. 2 litrów wody dziennie. Oprócz wody włącz do diety herbaty ziołowe, zielone, czerwone, białe bez dodatku cukru. O roli wody w organizmie człowieka przeczytasz na moim blogu 
  10. Ograniczaj spożycie soli, staraj się stosować więcej świeżych ziół, aromatycznych przypraw, które nadadzą smaku potrawom. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 6 g tj. 1 płaska łyżeczka, więc zadanie na dziś zacznij sprawdzać etykiety produktów pod kątem soli. Jedząc sery, wędliny, chleb dostarczamy organizmowi soli więc starajmy się doprawiać dania wykorzystując potencjał innych przypraw.

 

Powyższe zasady racjonalnego żywienia są dobrym sposobem na rozpoczęcie przygody ze zdrowym stylem życia. Nie musimy od razu rzucać się na głęboką wodę i zabraniać sobie wszystkiego. Stopniowo wprowadzajmy zmiany w naszym stylu życia i starajmy się aby zostały z nami na stałe. Przedstawiając podstawowe zasady racjonalnego żywienia nie opisywałam szczegółowo ich wpływu na nasz organizm, zamierzam stopniowo przygotowywać wpisy, w których wszystko dokładnie wytłumaczę. Jeśli jednak macie jakieś pytania zostawcie komentarz pod wpisem, chętnie na wszystkie odpowiem.

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *